kalau tak jelas sangat tulisan tu, tekan ctrl +, kalau rasa tulisan tu kecik sangat, tekan ctrl - ....mekaseh! enjoy your reading!

Sunday, June 14, 2009

Syafawi itu syafaat

Exam physio sudah pun berlalu. Tuhan tau betapa leganya hati saya. Sungguh mesir ini Negara berkat. Guru yang baik walaupun ade yang kurang mesra dan banyak menolong pelajar. Salah satu kelebihannya ialah ketika exam oral a.k.a syafawi. Benarlah kata-kata senior, syafawi itu syafaat. Soalan walaupun sukar sebenarnya senang tapi boleh dijawab dan diberi markah penuh pula oleh doktor. Ada dua orang doktor yang menyoal.

Examiner 1: What is Dead Space?

Saya : Space which does not undergo gas exchhh…. tak sempat nak habiskan ayat doktor dah menyampuk. Ayat sambungan ialah gas exchange. Nilainya ialah 150 ml

Examiner 1: Ok good. What is Starling's Law?

Saya : Within limits, myocardial contraction is directly proportional to….. again doktor memotong jawapan saya. Sambungannya ialah 'to end diastolic volume [initial length]'

Examiner 1: Horner syndrome.

Saya : Ptosis, myosis, anhydrosis, enophthalmus, vasodilate on skin vessels.

Examiner 1: Ok good. You can go. Sambil senyum mungkin saya perasan je ni kepada saya.

Saya : Thank you doctor. Sambil senyum happy la tu

- - - - - - - - - -

Examiner 2 : Are you a repeated student? Maksudnya mengulang subjek physio kah?

Saya : Yes. [Saya dah cuak sebab doktor Tanya macam ni. Takut dia ingat saya ni da dua kali ambil subjek ni, so mesti da terer la]

Examiner 2 : Don't worry. Haha sudah kantoi muka saya yang cuak. Tell me about heparin.

Saya : err.. [dalam kepala da terbayang heparin punya point yang ade dekat 7. Nak sebut semua ke? Adehh] Heparin is animal in origin. Injected through intra-venous n intra-muscular. In-vivo n in-vitrooo…..

Examiner 2 : Ok enough. You are good.

Saya senyum sampai ke pipi kerana bersyukur di soal oleh doktor yang baik macam ni.

Tuhan, berkati guruku. Berilah aku lulus dengan cemerlang dalam imtihan kali ini.

p/s: doakan kejayaan kita bersama ya kawan-kawan.


6 comments:

eunsuh_88 said...

fewittt~ mantopp~ mabruk2! ;)

hood@sunny said...

wah.. mmg selama ni syafawi=syafaat.. tp thun 3 ni.. xtau la..

doakan kami tao.. serious seram

dpt x naik tahun 4?

DR. ALIA said...

huda...awk la ckp ngn saya syafawi tu syafaat..huhu

insyaALLAH..sama2 kita doakan sesama kita...

jom naik taun..yeah...!! hehe

meorsoleh said...

gud luck ye... :D

adib. said...

kalau dalam syafawi nih org kata senang..tp persediaan diri itu lg penting..

bg aku syafawi nih laa yang duk tolong aku byk..

masa STAM subjek yang ada syafawi nih aku leh nk lulus la..walaupon masa dalam tahriri mmg aku blank habes..

Muhammad Warouq bin Qamar said...

apahal la sepanjang hidup aku kat mesir ni susah nak dapat oral pendek2 mcm ko ni..oral yang terbaru ni dalam ophthal pon aku kene stengah jam..SETENGAH JAM dokte tak penat2 bertanya. pilu btol. naseb kurang baik T__T

Coretan anda?