kalau tak jelas sangat tulisan tu, tekan ctrl +, kalau rasa tulisan tu kecik sangat, tekan ctrl - ....mekaseh! enjoy your reading!

Tuesday, December 16, 2008

Syukur, Nanti Allah Tambah!

Saya mendapat teguran membina dari seorang sahabat bloggers. Beliau berpesan, blog adalah wadah tempat menyampaikan ilmu kepada orang ramai, berkongsi tentang apa sahaja yang dirasakan perlu. Saya garis dan tekan kan sekali lagi iaitu hendaklah tentang 'APA YANG DIRASAKAN PERLU' bukannya main hentam keromo dan mengarut-mengarut. Alf syukran ya akh. InsyaALLAH dari masa ke semasa akan saya perbaiki kelemahan yang ada. Jika terdapat sebarang teguran bolehlah disampaikan terus kepada saya di alamat email berikut

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
SYUKUR

kes 1 :

B menghidap penyakit kronik yang serius. Kerana sering merasa kesakitan, B selalu merungut dan merintih tentang sakitnya.

" kenapalah penyakit ni terjadi kepadaku?" monolog B di dalam hati.

" malaslah mahu solat, tak nampak aku sedang sakit ni! "
" agaknya tuhan tidak sayang aku, lantaran itulah aku ditimpa penyakit seperti ini"

kes 2 :

Q merupakan salah seorang pelajar yang mendapat peluang melanjutkan pelajarannya ke Mesir. Imtihan akhir tahun yang dilaluinya menunjukkan keputusan yang kurang memuaskan. Q tidak berjaya naik ke tahun berikutnya. Q sangat kecewa dan kerap mengeluh akan nasib dirinya.
" bukankah aku sudah belajar dengan tekun, kenapa jadi begini pula?"rungut Q.

" kalaulah aku tahu keputusan imtihan akan jadi begini...[mengeluh!] "
" kenapa Si K yang terkenal dengan malasnya boleh naik tahun pula! "


kes 3 :
W mempunyai seorang isteri yang baik tingkah lakunya, baik perwatakannya, sangat taat beribadah kepada Allah, mampu melahirkan zuriat-zuriat yang bijak-bijak belaka. Namun, isterinya tidaklah secantik mana. Jika orang lain putih, dia gelap. Jika orang lain tinggi dan kurus menawan, dia pula pendek. Sudahlah pendek, montel pula tu. W mengimpikan mempunyai isteri dalam kalangan wanita yang cantik.

kes 4 :

H hanya peniaga kecil-kecilan. Perniagaannya ada masa naik dan ada masa turun.H amat iri hati akan Z. Z hartawan ternama. Perniagaannya yang maju, menyebabkan Z semakin mabuk harta dan sering menguar-uarkan impiannya mengumpul harta yang banyak. H semakin tidak senang duduk melihat Z menambah kereta baru dijadikan koleksi.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kita jarang bersyukur untuk perkara yang Allah beri kepada kita. Baik nikmat sihat mahupun nikmat sakit. Nikmat harta yang banyak mahupun nikmat harta yang sedikit. Nikmat kejayaan mahupun nikmat kegagalan.


Memetik kata
seseorang kepada saya lewat nota ringkas pada *telefon genggamku.

"Alia, kita jarang sebut syukur dikala datangnya perkara yang buruk kepada kita, bukankah semua itu kehendak Allah jua? Semuanya, baik yang baik ataupun yang buruk adalah kurniaan Allah. Ucapkanlah syukur. Semestinya dialah yang Maha Tahu apa yang terbaik buat kita. Jadi, mengapa kita perlu bersedia? Muhasabah semula apa yang silap, dan kembalilah bersemangat! Ingatlah, sekali kita mengaku kita adalah Pejuang dan Srikandi agamanya, kita pasti DIUJI!!


KENAPA MANUSIA DIUJI?

# sebab Allah sayang..dia ujilah kita - kata S
# ujian adalah tarbiyah dari Allah - ujar A sambil bernyanyi-nyanyi kecil bait lagu Kump.Raihan itu.

# untuk melihat sejauh mana benarnya iman seseorang - KA

# mengukur sejauh mana kemampuan kita mnghadapi ujian tersebut - jawab Sar
ah

Justeru kesemua jawapan berkenaan adalah tepat. Manusia yang kerap diuji adalah mereka yang disayangi Allah. Analoginya mudah, seseorang yang menyintai kekasihnya sanggup berbuat apa sahaja demi menarik perhatian insan yang dikasihinya. Walau disuruh ke kedai, menjaga anak, hatta membasuh baju pun dia sanggup. Persoalannya, kenapa mengujinya dan menyuruh berbuat sesuatu? Pastilah kerana mahu melihat sejauh mana dalamnya perasaan kasih dan sayang kekasihnya terhadap dirinya.

Allah yang menciptakan kita, pasti Dialah yang mengetahui akan diri kita. Seringkali terdengar suara-suara nasihat menyentuh gegendang telinga ini, Allah menguji hambanya kerana Allah tahu hambanya itu mampu menghadapinya. Allah yang Maha Bijaksana tidak akan bertindak kejam dan zalim dengan menguji hambanya perkara yang tidak mampu diuruskan.



NANTI ALLAH TAMBAH!

Bila kita kerap bersyukur, insyaALLAH satu hari nanti kita akan mendapat ganjaran yang sewajarnya. Bersyukurlah seadanya atas nikmat yang Allah berikan. Fikirlah tentang hikmah disebaliknya.


~Kadang-kadang kita inginkan mentari, tapi Allah beri kita hujan. Pasti kita berasa sedih, namun ketahuilah selepas hujan pelangi muncul dan kala itu baru kita tersedar bahawa Allah mahu hadiahkan kita pelangi yang indah.

~Jika Allah memakbulkan doamu dengan cepat, pasti Dia amat menyayangi kamu. Jika Dia lambat memakbulkan doamu, pasti Dia makbulkan disertai ganjaran untuk dirimu yang bersabar menanti. Namun, jika Dia tidak memakbulkan doamu, jangan khuatir, pasti Dia mempunyai sesuatu yang lebih baik untuk dirimu.

~ Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat... Tpi, byk pula dugaan yang datang.. Kadang2 kita minta cerdik, tapi, masalah pula yang bertandang... kadang2 kta minta kebahagiaan, tetapi, huru hara pula menjelang... Dugaan menjadikan mental kita kuat, masalah menjadikan kita berfikir, huru hara menjadikan kita tabah... SUBHANALLAH.. Betapa Hebatnya ALLAH itu.... semuanya ada hikmah..

~Kalau lah manusia tahu hadis ini.. Telah berkata Jibrail a.s: " Wahai Tuhan, Engkau smpaikanlah hajat hambaMu, maka Allah berfirman : " Biarkan hambaKu itu... kerana Aku mencintai rintih suaranya"..... - Anas ibn Malik r.a

(Bersyukur sebab pada hari ini Allah tambah usia saya genap 20 tahun)





galeri ucapan:
1) ainaa adikku - Allah selamatkan kamu (4x) hepi besday yong..syg yong!
2) ansori - sanah helwah ya gamilah.

3) noy - epi besday alia.

4) nad jordan - lia syg, epi burfday! sowi lmbt.tenet cni mengong ckit.

5) faiz mansurah - kita bukan kembar ok! tapi apa-apa pun hepi besday lah juge

6) ust fairus - lah, kek besday dia rupenye. kira adela rezeki ana ni ye?hehe
7) najibah omar - happy birthday to alia !!!..moga pjg umur,murah rezeki,dberkati Allah selalu..dpt jodoh cpt2 dgn org yg baik2,hehe..=)...sayang alia..ukhwah fillah abadan abada..

8) Lina Julian - epi bday girl.did u hv a nice day?

9) amani - sanah helwah ya gamiiilah, alia da tuaaa..sayang mu sokmo!!

10) amal - eid milad sai'ed..sanah helwa, kita da sama umo..huhu

11) nawal kamaludin- selamat hari lahir alia..sori lmbt wish....moga Allah sntiasa merahmati n memberkati alia..da besar da..tp,jgn nk kawen lg tau!!..studi rajin2 lu..huhu..apepn,moga segala amalan + iman sntiasa bertambah..aminnnn

12) hana alex - moga pnjg umo btmbah iman dan akhlak..hehe

13) kak anum HEWI PMRAM - slmt ari tuo!!

14) rusydi - hepi birthday! yg ke berape ye??

15) wani UIA - waaa windu alia..hepi besday..

16) kak una sani - sengil chukka hamnida!!hehehe

17) kak na - slmt la tuh noo. :* tu ciuman umair untuk acik alia..ehehe
18) kak salwa - hepy birthday to u (4x) slmt ari lahir..

19) kak masliza - happy birthday to u, u r born in d zoo, like a monkey n kangaroo.hehehe

20) kak intan - assalamualaikum tak terlambat kot lagi akak nak ucapkan selamat memperingati hari kelahiran,semoga usiamu seiring amalan, selamat mengenang jerih payah ayah ibu dalam membesarkanmu, selamat menempuh dunia kedewasaan dan setahun usiamu berganda bermakna semakin dekat dengan alam kematian.semoga dirahmati Allah sentiasa,berjaya di dunia dan akhirat, mendapat jodoh yang baik ;)

21) atilia KUIS - dude, bile besday kau?? [konpius]

22) pamie zagazig - epi besday ongtue!

23) syerry - hepi bsday alyaaa~

24) zue - eid milad. kne matang-matang tau pasni..

25) iffah UiTM - al syg, hepi bsday dear~ dan beberapa nama yang tidak larat disenaraikan..syukran semua!

glosari : 1) telefon genggam - sejenis telefon yang digenggam bukan di bimbit [hehe] nama lainnya adalah handphone. (^_^)

Saturday, December 13, 2008

~LIFE SAVING~

ARTIFICIAL RESPIRATION

Definition : life saving when respiration is arrested and rapidly stared after stoppage of respiration.


Method :


(A) Temporary Resuscitation:

1- Mouth to mouth breathing.


Firstly, the operator should lie to a right angle of the supine patient. The neck of the patient is at frst extended, then the lower jaw is held upward by the thumb. After clearing the mouth secretions, the patients nose is closed. The operator must first take a deep inspiration from atmosphere and expires it into the patients mouth ensuring an air tight connection. Then the operator withdraws his mouth, and so the elastic recoil of the patienst chest leads to a passsive expiration. This procedure is repeated 15 times per minute.

2- Schafer method.


The patient is placed in prone position. the operator astride the patient, facing his head and press his hand on the lower ribs on each side of the patient. This process allows the air out [expiration]. The operator next withdraws the pressure of his hands, the patient's thorax restores the resting condition and air rushes in [inspiration]. This process in also repeated 15 times per minute.

3- Rocking method.
The patient is fixed on a rocking board and is tilted to an angle of about 45°. So that his head and feet alternatively take up and down positions. In feet downward position, the abdominal viscera pull on the diaphragm and inspiration occur, while in head downward position, the abdominal viscera presses on the diaphragm and expiration occur.

(B) Prolonged resuscitation:

1- Drinker's method.

The patient is placed with his head outside in an air tight tank. Alternative negative and positive pressure are obtained in the tank by electrical pump. The chest respectively.

2 - Inflator or ventilator.
For applying intermittent positive pressure of O2 or air and mask that fits over the mouth and nose of the patient or connected with endotracheal tube. Thus, air or O2 is forced into the lungs of the patient during the positive pressure cycles and then after that allows the air to flow passively out.

Nantikan terjemahannya..huhu

Wednesday, December 10, 2008

Kene Tag~ adehai~!!

Kali ini telah di'tag' oleh seorang yang tidak berhati perut mengetag diriku [ust pamie]
kononnye ingin mengorek rahsia diriku.hahaha

* State 15 weird things/ habits/ little known facts about yourself.
* The 5 people I tag are to then to follow my footsteps and write their own 15 weird things/habits and little known facts.


perkara [1] tentang saya:
tak tahu kenapa amek medic. selain tahu yang medic itu susah, beliau sudi lagi untuk belajo medic.sudahlah berjauhan dari bonda dan ayahanda tercinta [ni ayat sempena nak raya ni] ---> tbayang lomang, nasi himpit(sbb nasi tu terhimpit..kui3), yang brada di malaysia~
takpe la, mungkin tahun ni belum ada rasa nak balik malaysia...tahun depan xtahu la lagi macam mane prasaan nak balik atau tidak.. (^_^)

perkara [2] tentang saya:
tak pernah dapat straight A's dalam exam.
due to --> tak pernah nak serius study kuat2.
tak pernah siapkan homework masa sekolah rendah~ :D
tak tahu study tu apa..
tak tahu da besar nanti nak jadi apa..
rasa macam da ckup dah baca buku..huhu

perkara [3] tentang saya:
gigit kuku bile stress, bila bosan, bila takde bende nak dibuat!

perkara [4] tentang saya:
mimpi perkara terakhir yang berlaku pd hari itu. means if tengok cerita hantu, sah-sah la mimpi hantu tu malam tu jugak. tak pun, last thing yang dibuat malam tu ialah pegi toilet, maka mimpi akan ternampak mangkuk tandas dan sinki. heheh

perkara [5] tentang saya:
suka pada ustaz instead of doctor. why eh? tak tahu lah kenapa. agaknya sebab doctor takde yang suka saya kot..ahaha actually, suke tgk muka orang yang alim2 ni. plus, I also supposed to further study in Syariah Jordan. kalau lah perkara itu berlaku maknanya sekarang saya adalah Ustazah Alia..aha~ so sweet!!

perkara [6] tentang saya:
tak suka baby atau kanak2. terkejut? since datang mesir, tak tahu kenapa kanak2 mesir mcm nice n suke be friend with me. At first, memang tak tipu, I hate them. tak suke budak2 yang merengek2 mengada2 tu. but sekarang macam ade satu magnetic force yang when i met kids, dia jd suke, feel so warm n comfortable ngn diorang..nangis la mcm mana pun, msti sy pujuk..huhu weird!! and guess what? tak sabar nak ada own kids..ahaha gatai!! [ampun mak!]

perkara [7] tentang saya:
buat kerja jarang nak full-heartedly ..
a) boleh la melukis sikit2, tapi memang tak hebat and tak so nice lah..gambar still keras and kaku!
b) nyanyi~ orang cakap suara sedap [kot]..but certain time kite tahu suara kita tak brp nk sedap didengari ---> macam artis sakit tekak tu..haha
c) menulis karya-karya kreatif. menulis boleh, tapi sekadar bacaan peribadi dan kongsi dengan org yang rapat aje la..

perkara [8] tentang saya:
study kejap, main banyak, study lagi, main lagi.. [tabiat buruk!]

perkara [9] tentang saya:
anak sulung yang tak macam anak sulung. lebih kepada seperti anak bongsu..ahaha

perkara [10] tentang saya:
suka ayam bahagian thigh, drumstick ngn wings sahaja.. yang bahagian keras2 yang lain makan jugak tapi tak suka!!huhu aaaaa~ terasa lapar!!

perkara [11] tentang saya:
tak makan sayur berwarna hijau! trauma masa kecik2 termakan daun betik..pahitnya yang amat, dah tak sanggup nak telan apa je yang berwarna hijau~ for me, hijau is pahit..huhu kalau warna merah mcm tomato ke, or ungu mcm terung, or putih mcm kobis, baru lah saya makan..huhu

perkara [12] tentang saya:
tak suka coklat! tak tahu sama ada memang tak reti makan atau memang tak suke makan sebenarnya..huhu apa yang diketahui, coklat tak best sbb dia melekat pada gigi dan coklat ni manis sangat. pas makan kena minum air banyak2 or tekak akan terasa sakit~ and masa kecik mak tak ajar makan benda2 manis..ahaha

perkara [13] tentang saya:
saya tak suka bunga~ bunga tu ape? haha

perkara [14] tentang saya:
tak pernah memasak sepanjang berada di Malaysia. eventhough pernah kerja McDonalds, pun Manager tak bagi kerja kat bahagian dapur. so takde experience memasak pun! when datang mesir, everything kena belajar and when cakap dengan mak, mak just gelak and cakap siape suruh dulu2 tak nak belajar masak.. mak ke dapur masak setahun sekali aje..ahahah kantoi>

perkara [15] tentang saya:
tak suka buat Tag ni...panjang sangat!! Ust Pamie, next time jangan Tag saya buleh? ahaha~

sila la layan Tag wahai
1) Sape yang baca entry nih..ahaha
2) Ust Faaiz Zagazig!
3) Zikri [Han Ri]
4) Srisufi
5) Kak Slim~

Tuesday, November 11, 2008

DUIT [keperluan atau kepentingan?]

duit?mesti orang tanya2 apa la saya nak cakap dengan title entry kali ni..
dah la lama tak update..hha busy study kot!! kuliah rancak sekarang~ [alasan kukuh]
sebenarnye saya nak bahaskan tentang 'flow of money' yang saya spend bila duduk mesir ni..!

1. sewa umah [seb bek murah lagi]

2. beli barang umah, barang dapo!

3. topup sehari LE10 [hahahaha banyak cantekk]

4. beli jajan [junk food]

5. sedekah [chewah~~~]

6. beli barang2 study, pen pensel pemadam bla bla bla

7. bil2 letrik, bil2 air, bil2 tepon [sejak bila ade line tepon ni??haha]

8. beli gula2 chewing gum ke ape2 nk kunyah mse dlm kelas

9. duit naik teksi gi jalan2 umah orang2 yang jauh.. [tuan umah tak mau support]

10. bila kami yang muhafazah ni kene turun kaherah ke, trun zagziq ke, turun iskandariah ke, mansurah ke..smua perabihkan duit sahaja. [cett]

11. ubat nyamuk, ubat lipas, ubat cacing [cacing yang duk merayap dalam umah*]
*special case.

12. bayar duit internet [salu la sangat online]

13. duit g makan luar if 'rajin' sangat masak.

14. beli putik kapas [stiap hari kena korek sebab takut ade habuk masuk telinga]

15. beli barang2 keperluan sndiri, syampu n geng2 dia

16. air gas yang da 'jadi macam air kosong' kuteguk stiap kali rasa haus.

17. maggy yang dah jadi semacam 'part of life' - meaning, kalau takdak buley mati kebuluq!

18. beli barang yang 'asal jumpa n berkenan je beli' [hehehe]

19. kos ubat-ubatan sebab salu sangat sakit [batuk selsema demam]

20. minyak wangi yang banyak atas alasan mandi seminggu maksima 3 kali shj.. [kah3]

jadi, kepada emak saya khususnya, maafkan saya berbelanja lebih..
ini bukan kehendak saya jua..heheh :D

duit~ duit~ [sigh!!]

Sunday, October 5, 2008

5 oktober 2008

Great things in my life is, whenever I feel down or need some advice, there's mom, the rest of my family and a few of my friends around me. They always keep me calm~ Thank God!

Today me and mom talks a lot through YM. Though she refused to answer my call. Well positively thinking is she prefer to menaip instead of bercakap. Harap mak kuat hadapi hakikat natijah examku, seandainya mak tak kuat, anak mak ini apatah lagi. Maaf mak!

Mrs. Kamarulzamil: Salam Yong,

Mrs. Kamarulzamil: Tadi ada masalah network. Down sekejap
DR.SITI NUR ALIA: oh ok
DR.SITI NUR ALIA: pstu smbung la balik
Mrs. Kamarulzamil: Beginilah, mungkin Yong boleh jumpa lecturer Yong dan bertanyakan dimana silap Yong agar Yong boleh improve. Tell him, that you want to improve yourself and need him to show your mistakes.
DR.SITI NUR ALIA: yes...sure i'll do..
Mrs. Kamarulzamil: Ask him whether the facts are wrong or the way Yong answer the paper.
Mrs. Kamarulzamil: To deal dgn arab ni, kita must be polite. We can't show that we are smart or better than them 'cos they are the lecturer.
Mrs. Kamarulzamil: They have taught thousands of students.
Mrs. Kamarulzamil: Mungkin Yong boleh tanya Shakir sbb dia 2nd year students.
Mrs. Kamarulzamil: Memanglah kena jaga tertib berckp dgn guys. Tp kekadang kena tanya juga sbb nakkan ilmu. We can't just guessing. Get the facts right.
DR.SITI NUR ALIA: yeah..btul la tu
DR.SITI NUR ALIA: ok
DR.SITI NUR ALIA: will try my best
DR.SITI NUR ALIA: insyaALLAH

Mrs. Kamarulzamil: 1st thing, Yong kena muhasabah diri. What went wrong?. I'm confident that you can do it. Tp Yong selalunya being carried away with your emotion. You gotto be tuff.
DR.SITI NUR ALIA: baik mak..

Mrs. Kamarulzamil:
1st
- What's your nawaitu?. To study or sight seeing?.
2nd
- build up minat/interest. In medic there's no hanky panky business. It is a matter of people life.
3rd
- build up determination to strive.
4th
- Work /study hard. Remember, Semua dijadikan sama, cuma mereka yg cepat dan rajin akan dpt.
5th
- work/study hard and smart tanpa jemu.
6th
- jgn campur aduk study dgn benda2 lain. Being new in medic study, you gotto forego and sacrifice certain things. Unless you're already in 3rd year and stable, then you may do other things too.
7th
- Yong got to take care of yourself first and be responsible & accountible with your study. Study come first 'cos it is your future. No body can help you if you can't help yourself.
8th
- involve less in other activities such as social activities. Remember Prof Razali said, 1 week jer boleh pergi ziarah rumah senior atau jemputan, kemudian the rest of your life is study. It maybe bored, but that life of a Doctor.

Mrs. Kamarulzamil: Mak tengok pun yong masih mcm kat M'sia. Sibuk dengan social activities. Medic study can't afford to do that, 'cos life of a medic student is books.
DR.SITI NUR ALIA: byk things to sacrifice?..
DR.SITI NUR ALIA: ok...pasni yong x get along with thos stuff dah...end up this year aje..ok?
Mrs. Kamarulzamil: Yeah ... betul tu. No hanky panky, it's a matter of death of live. Lepas ni, please avoid bertelingkah/ berbalah-balah sesama rakan atau sesiapa walaupun kita di pihak yg betul. Ingat sabda Rasulullah S.A.W.
Mrs. Kamarulzamil: Apabila kita berbalah, kita akan emotional dan tidak dpt kawal perasaan. Hence, akal kita akan dikawal oleh hati n perasaan + syaitan. Akal tak leh berfikir. Ilmu akan hilang.
DR.SITI NUR ALIA: ok mak...insyaALLAH
Mrs. Kamarulzamil: Kita kena kawal emosi. Don't let emosi control you and put you down, eventhough while you're having your period.
Mrs. Kamarulzamil: Last dan the biggest things to do; Munajat dan tahajjud minta pertolongan daripada Allah S.W.T agar dipermudahkan segala amalan, ilmu dan urusan pembelajaran, mudahkan mengingati pelajaran & kebajikan Yong.
Mrs. Kamarulzamil: Ikhlaskan diri kpd Allah. Jgn melengah-lengahkan solat. Jaga ibadah dan sentiasa berdoa dan mengingatiNya agar Dia tidak melupakan Yong dlm senang dan susah.
DR.SITI NUR ALIA: hmm ok
Mrs. Kamarulzamil: Jaga pemakanan. Banyakkan makan tamar dan buah-buahan yg disebut dlm Al-Quran serta madu lebah. sbb makanan berkenaan menguatkan ingatan. Banyakkan membaca Al-Quran sekurang-kurangnya 100 ayat.
DR.SITI NUR ALIA: sehari?
Mrs. Kamarulzamil: Baca Al-quran selepas maghrib sampai Isyak atau lps subuh hingga terbit fajar hari-hari. Jgn tinggalkan solat sunat.
Mrs. Kamarulzamil: Buat solat hajat selepas solat fardhu kecuali selepas subuh & asar. Tak semestinya 1/3 mlm. 1/3 mlm tu yg afdal.
Mrs. Kamarulzamil: Kurangkan berckp yg bukan2. Semasa memasak pun kena hafal pelajaran medic. diulang berkali-kali n never miss any words.
DR.SITI NUR ALIA: hurm...very tough~ [sigh]
Mrs. Kamarulzamil: Samalah mcm mereka yg buat hafazan. Bukan senang nak hafal 30 juzuk kecuali mereka yg gigih dan bertekad serta berusaha bersungguh-sungguh disamping tidak jemu berdoa.
Mrs. Kamarulzamil: Kalau berdoa tu kenalah betul-betul. Minta Allah permudahkan Yong mengingat dan menuntut ilmu (asalkan ilmu) yg memberi menfaat. Hanya Allah sahaja yg memberi penentuan.
Mrs. Kamarulzamil: Lg pun Allah berfirman, mintalah ... aku akan memperkenankan permintaan hamba-hambaNya. Sesungguhnya Allah itu Maha Pemurah.
Mrs. Kamarulzamil: So ... sucikan hati, kuatkan tekad dan azam. Ingat nawaitu Yong dulu dan cari kekuatan dan kemahiran dalam menuntut ilmu.
DR.SITI NUR ALIA: insyaALLAH mak..
DR.SITI NUR ALIA: :)

Mrs. Kamarulzamil: Kekadang teknik kita belajar tak betul, itu yg kantoi. Jgn sesekali kurang senang atau benci dgn guru/lecturer kerana ianya akan pull you down. Anggaplah kesusahan itu cabaran.
Mrs. Kamarulzamil: Ramai orang susah .... lihat kekawan Yong di SMASKP dulu (spt xxxxx dll). Tp Alhamdulillah mereka tabah dan telah berjaya ke menara gading.
Mrs. Kamarulzamil: Kesusahan ini ada bermcm-mcm, ada disbbkan RM, ada disbb keluarga yg berpecah belah, ada disbb masalah keluarga dll. Kita boleh dianggap beruntung sekiranya kita tiada mempunyai masalah berkenaan.
Mrs. Kamarulzamil: Kita akan merasa rugi sekiranya permasaalahan berkenaan adalah disebabkan oleh sikap kita sendiri. Kita perlu cekal dan bersungguh mencari kelemahan dan kekuatan kita agar kita boleh move forward.
DR.SITI NUR ALIA: ...
Mrs. Kamarulzamil: Last jgn asyik melayan perasaan. Bercinta atau yg sewaktu dgnnya kerana ia akan mengganggu fikiran dan penghalang kpd kejayaan. Cintailah Allah kerana Allah akan mengkotakan janji-janjiNya.
DR.SITI NUR ALIA: err....I got what u mean...
Mrs. Kamarulzamil: Baca balik artikel yg emak hntr pd Yong dulu mengenai Anak Pelarian Kampuchea vs Anak Malaysia, Tidak sekolah tapi masuk u dan Sesusahan mengajar erti kejayaan.
DR.SITI NUR ALIA: ok...
Mrs. Kamarulzamil: Kalau Yong baca kisah Syed .... Al-Bukhari ,millionaire Muslim di Msia, lagi sedih. Dia dulu tak dpt sekolah sbb miskin dan kerja menjaga lembu/ kerbau. Tp sekarang jutawan ke 8 atau 10 di Msia. Kawan emak dulu-dulu pergi Mesir buat Medic, semua 100% lulus termasuklah yg very-very pendiam n tak banyak cakap.
Mrs. Kamarulzamil: Sekarang mereka dah jd ketua Pengarah di Hospital2 Kerajaan. Ingat apa kata Makcik Ana; nak jadi Doktor kena PANDAI dan RAJIN. Ingat tak?
Mrs. Kamarulzamil: Ptg tadi singgah rumah kawan abah di Puchong (Yong ingat rumah tepi tasik yg buat rumah terbuka PAS dan jumpa Madam Fizik yong dulu). Anak sulong dia lepas DQ baru jer pergi Mesir pd 10/09 bawah tajaan JAIS. Dia pergi ke Shubro (ambil Qiraat).
Mrs. Kamarulzamil: Anak ke 2 di KUIS Bangi buat Syariah & undang2, ke 3 dan 4 SAMBEST (tkt 4 n tkt 1) n ke 5 darjah 2.
Mrs. Kamarulzamil: Mak harap Yong jgn terpengaruh dgn keadaan sekeliling
DR.SITI NUR ALIA: mksud mak?
DR.SITI NUR ALIA: pngaruh ape?
Mrs. Kamarulzamil: Mak harap Yong jgn terpengaruh dgn keadaan sekeliling Yong, kerana Yong mempunyai misi dan visi yg sukar laluan untuk mencapainya sekiranya di buat sambil lewa.
DR.SITI NUR ALIA: pngaruh ape yg mak maksudkan
DR.SITI NUR ALIA: yong x fhm..
Mrs. Kamarulzamil: Maksud emak, terpengaruh dengan situasi org kahwin ler.
DR.SITI NUR ALIA: mak ckp pasal kahwin la ye?
Mrs. Kamarulzamil: Kawan-kawan emak dulu kahwin juga semasa study, tp bila dah tahun 3-4. Bila dah mantap.
Mrs. Kamarulzamil: Kalau yong accept offer syariah/ usuluddin dulu-dulu, kalau nak kahwin tu tak per lah. sbb pembiayaan tak banyak.
Mrs. Kamarulzamil: Ini Yong fikirkanlah USD 7000 = RM 25,000 setahun x 6 tahun = RM 150,000 equivalent sebuah rumah.
Mrs. Kamarulzamil: Jd ckp dgn kekawan lain yg sewaktu dgn Yong, belajarlah dengan tekun dan lupakan kesenangan /keseronokan yg sementara kerana pembiayaan duit emak bapa atau Baitulmal (duit rakyat/umat Islam) yg bnyk digunakan utk pembiayaan.
Mrs. Kamarulzamil: Belakang parang kalau diasah SETIAP HARI, Insya Allah akan tajam juga. Inikan pula akal manusia.

Mrs. Kamarulzamil: Mak nak yong fokus dlm pelajaran. Klu mak tak ada nanti siapa nak biaya Yong?
DR.SITI NUR ALIA: mak marahkn yong?
Mrs. Kamarulzamil: Tak marah, tapi disappointed sikit, sbb mak tahu Yong tak fokus. Hati/fikiran berbolak-balik. Bawalah doa (mak tak ingat doa tu) agar Allah tetapkan hati kita dari berbolak balik.
DR.SITI NUR ALIA: ya muqallibal qulub..sabbit qulubana ala dinik wa ala to'atik
DR.SITI NUR ALIA: whai pmbolak balik hati..teguhkanlah hati2 kami dalam agama dan ketaatan kepadamu.
Mrs. Kamarulzamil: Yong physically, fighter (tough) tapi emotionally Yong tak kuat sbb EQ Yong kurang. Unlike Izzaty, physically dia tak tough, tp hati dan azam keras. She can make a come back. Dari straight B's boleh dapat 3A, 7B dlm SPM. Kira oklah tu. Dia ambil tuition pg, ptg siang mlm
Mrs. Kamarulzamil: Tuition Kasturi, PAKSI, TNB dan miss Naire. Dia tak complaint penat atau susah.
Mrs. Kamarulzamil: Sekarang kt IIC, Account dia dapat 2nd highest in class.
DR.SITI NUR ALIA: mak.. I dont have the opportunity like her..tuition etc..
Mrs. Kamarulzamil: You have the best school. Unlikely her, the school couldn't be bordered. Nak pass ke atau tidak.
Mrs. Kamarulzamil: If she were still at SAMTKKB, maybe the result will not be as what she got.
Mrs. Kamarulzamil: Allah has given you the BEST CHOICE. The school ABIM, SMASKP have given the best education compare to Izzaty.
Mrs. Kamarulzamil: Who's on earth expected you to be given a chance to study in Egypt in Medic. Even 9 -10As student didn't get a chance like you.
DR.SITI NUR ALIA: yes..
DR.SITI NUR ALIA: I wish I wud say the same thing..
Mrs. Kamarulzamil: What you have to do to thanks Allah for what He has given u and fully utilised the opportunity that has been given to u.
Mrs. Kamarulzamil: Like Prof Razali said, only people with interest and put more effort can succeed. Though you may get 10As, but if you have no interest or do not put an effort, you will not succeed.
Mrs. Kamarulzamil: I've talk to Hana, she said, 1st year was tough since she's not familiar with the system. Now she's ok. manage cope up with the study.
DR.SITI NUR ALIA: yela..hana dlu jayyid aje mse first year..n she do say this to me..if dia dpt putar balik mase..dia xmo amek medic..heh~
DR.SITI NUR ALIA: hana yg terer tu pn ckp cmtu...aiyoo..ssh la yong cmni
Mrs. Kamarulzamil: She said, study in Egypt is quite easy compare to those study in UK or Australia. Abg Meor langsung tak dpt balik sbb project tak menjadi-jadi. He has to sacrifice tak balik M'sia.

Mrs. Kamarulzamil: Mak ingat nak tidur lah jam dah 1:40 am. Besuk mak kerja.
DR.SITI NUR ALIA: ok mak..
DR.SITI NUR ALIA: errr...by the way..
DR.SITI NUR ALIA: just want to say... I LOVE YOU
DR.SITI NUR ALIA: I LOVE YOU with ALL MY HEART
DR.SITI NUR ALIA: mak.. I wish u were here
DR.SITI NUR ALIA: tgk my life kt mesir ni
Mrs. Kamarulzamil: So refresh you mind and heart. Think clearly with open mind and open heart. You gotto put 1001 effort and strive hard.
Mrs. Kamarulzamil: Tinggalkan yg harus n makruh. Buat yg fardhu dan Sunat dulu.
Mrs. Kamarulzamil: Bila mind and heart dah stable, maka bolehlah buat yg fardhu Kifayah pula. We must give priority in life and take one at a time.
Mrs. Kamarulzamil: Jgn jdkan kesusahan satu penghalang kpd kejayaan. Semua orang susah, cuma mereka yg tahu bagaimana nak menghadapi dan mengatasinya akan merasakan ianya senang.
Mrs. Kamarulzamil: Bukan senang nak senang. Tp kita tidak perlu bersusah payah untuk susah.
Mrs. Kamarulzamil: Don't worry, Allah is always with u as long as u remember Him all the time (dalam senang n susah).
Mrs. Kamarulzamil: Kalau kita mengingati Allah semasa SENANG, Allah akan mengingati kita semasa susah. Berlapang dadalah denganNya.
DR.SITI NUR ALIA: ok mak..tq
Mrs. Kamarulzamil: Bnykkan bermunajat kpdNya. Sebelum baca buku tu bacalah doa-doa yg boleh menguatkan ingatan. Jgn fikir benda yg tak mustahak dan tak penting untuk difikirkan.

Mrs. Kamarulzamil: Jgn lupa hntr penyata expenditure Ogos & Sept tau!
DR.SITI NUR ALIA: ha ye
Mrs. Kamarulzamil: Yong JAIS dah bagi RM 5000. Dah lah kira bagus lah tu.
DR.SITI NUR ALIA: baik lah
DR.SITI NUR ALIA: iyer baik.~~
DR.SITI NUR ALIA: oh ye
DR.SITI NUR ALIA: nt yong bg offer letter dr IPT
DR.SITI NUR ALIA: bru td doc kuarkn utk student baru..so yong mintak utk yong skali
DR.SITI NUR ALIA: mne tahu boleh minta mane2 tajaan dgn offer letter
DR.SITI NUR ALIA: btul x?
Mrs. Kamarulzamil: Iyer. Study hard ok. Jgn banyak ragam. Yong ada ramai adik-adik. Penat mak
DR.SITI NUR ALIA: huhu
DR.SITI NUR ALIA: ok mak
DR.SITI NUR ALIA: syg mak
DR.SITI NUR ALIA: muah3
Mrs. Kamarulzamil: oklah dah jam 2:00 pg. Mak nak tido.
Mrs. Kamarulzamil: Illa liqa maas salamah.
Mrs. Kamarulzamil: Study .................hard & smart. Be good to your prof and ambil hati mereka.
Mrs. Kamarulzamil: Doa pd Allah


_________________________________________________________________

[SPEECHLESS]
---> mode sekarang~

Saturday, October 4, 2008

Mesir dan HARI RAYA.

Alhamdulillah tahun 2008 melakar satu lagi sejarah dalam diriku. Beraya di perantauan! Tidak semua insan dapat merasai kelebihan ini.

Tiada kata-kata mampu saya coretkan, lantas saya berfikir, gambar memberi seribu satu makna. Di sini saya melampirkan beberapa gambar yang saya rasa ingin berkongsi dengan semua pembaca, tentang keadaan di mesir suasana ketika di hari ketika hari raya.






[sedikit shj gmbr dpt dikongsi..entah dimana gmbr lainnya tidak berjumpa pula]

Wednesday, September 17, 2008

emak dan email :)

Nature
Assalamualaikum Yong,
Izzuddin & Tajuddin telah selesai UPSR, tinggal PSRA yg akan diadakan pd 22 - 24/09/2008.
Td pergi SJMC, medical check-up Izzuddin & Tajuddin. Looks ok.

Sekarang kalau dapat 5A kena duduk Aptitude Test untuk ke SBP. Mak minta SBPI (aliran agama). Tak tentu dpt. Saingan banyak.
Bulan posa ni banyak ujian .... sibuk hal-hal duniawi (kerja, anak-anak, urusan rumah dll), masa yg terhad, berebut untuk mendapat ganjaran daripadaNya dll. Cabaran dan dugaan memang banyak untuk mengalihkan fokus kita dari mengingatiNya kpd perkara lain yg tidak begitu penting.

Jd jgn terpedaya dgn hal-hal duniawi. Kejarlah urusan Allah yg sememangnya amat luas dan banyak ganjaranNya di bulan Ramadhan ini. Jgn hijabkan keistemewaan Lailatur Qadr dengan pergaduhan kecik. Allah kita memberikan keistemewaan dan rahmatNya pd mereka yg memutuskan siraturrahim (ingat 2). Perkara kecik jgn dipanjangkan, segala pemberian mesti ikhlas dan jgn diungkit-ungkit kerana ia akan merugikan (sifar nilai). Bantulah sesama kekawan n sahabat kerana Allah akan membantu Yong dalam segala urusan.

Berdoalah dan dekati diri dengan Allah, agar Allah mempermudahkan segala urusan Yong dalam pelajaran & urusan lain.
Sewaktu stress atau tension, avoid berbicara dgn orang lain. Sbb akan menyakiti orang lain atau diri sendiri.
Belajarlah bersabar, kerana sabar itu se 1/2 daripada Iman. Jgn ingat kita shj betul, kerana kekadang ianya merupakan satu kebetulan.

Kita dtg ke bumi Anbiya dgn nawaitu yg murni dan menfaatkan bumi Anbiya dgn mendekati diri kepadaNya.
Banyak bermuhasabah diri, tanam semangat jatidiri utk belajar dan perhambakan diri kpdNya semoga hidup sentiasa diberkati.
Setiap orang ada jatidiri masing-masing. Belajar menghormati diri sendiri dan orang lain. Jgn terlalu emosi, sbb kita akan rugi.

Ikut hati, mati. Ikut rasa, binasa.
Salam sayang daripada Emak seisi keluarga. Illa Liqa' maassalamah.

Siti Zaleha binti Syed Sa'ari
Ketua (Quality Assurance),
Pejabat Ketua Maklumat, Bahagian ICT
Tenaga Nasional Berhad
Tingkat 38, Menara TM
Tel : 03-2246 6032/ 019-7126021 Faks : 03-2246 6122

Saturday, September 6, 2008

TARBIYAH ALLAH = UJIAN

UPDATE: Alhamdulillah Izzuddin dah sihat sepenuhnya dan dapat 5A dalam peperiksaan UPSR :) syukran semua yang doakan




Gambar sebelah kiri Ahmad Kamal Tajuddin, kanan Ahmad Kamal Izzuddin.

Smalam dikejutkn dengan berita, abang (Izzuddin) masuk hospital [pggil abang sbb dia kembar sulung]..

Doktor sahkan izzuddin sakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura:-

-idiopathic = asal pnyakit x diketahui
-thrombocytopenic = platlet darah kurg [darah pembeku]
-purpura = muncul bintik2 pd bdn

platlet yg kurg dalam darah boleh menyebabkan pendarahan dan jika tidak dirawat, boleh menyebabkan darah keluar dari mane2 rongga badan.

both of them akan ambil UPSR x lama lagi.3 days to go.kesian diorg.

Di kesempatan bulan puasa yg mulia ini, saya memohon sesapa saja untuk mendoakan keselamatan, kesejahteraan, dan kejayaan mereka,semoga Allah juga akan mempermudahkan urusan kita baik di dunia mahupun di akhirat.syukran semua. Hanya Allah jua yang dapat membalas jasa kalian.

more info boleh layari sini

Saturday, August 30, 2008

~KURANGKAN MAKAN, KURUSKAN BADAN~

entry kali ni sempena ramadhan..
mak yang bagi idea untuk title kali ni..hehe

Ramadhan sebagai medan mengawal nafsu makan.
nanti ada orang akan cakap saya ni asyik cakap pasal makan sahaja..huhu
alasannya mudah, orang memang suka makan..

Cara diet mudah bulan Ramadhan:-
1. Bangun untuk mandi pagi. [bgun awal pagi dan mandi sebelum subuh ---> boleh kurus tau]
2. Sahur. [sahur adalah penting sebagai sumber energy anda sepanjang hari]
3. Banyakkan meminum air masak/kosong. [melancarkan perjalanan darah, mengelak dari berlaku hypertensi,dll ---> boleh surf tenet untuk maklumat lebih lanjut]
4. Makan buah2 sebelum berbuka.
5. Makan secara sederhana, jangan terlampau berat/sehingga perut penuh. [selain mengelak mengantuk ketika solat terawikh, perut juga perlu dibiarkn kosong sedikit untuk diisi moreh..hehe ---> mkn moreh tu pn jamah aje la]
6.
Elakkan:-
* minuman bergas.
* junk food - jajan - makanan yang kandungan nutrien rendah ---> rujuk pek makanan untuk nutritional information.
* Makanan berminyak dan yang boleh menggemukkan.



few tips to share:~
>>!! [1] !!<<
~minum air boleh kurangkan berat!!
~air dalam badan akan hilang jika kita minum banyak air.
~perumpamaan yang pelik dan kurang masuk akal, tapi jika difikirkan mempunyai banyak kelebihan.perhatikan contoh yang saya sediakan dibawah.

minum air banyak = tambah air dalam badan

tambah air dalam badan = buang air banyak
[buang mineral yang badan tak perlukan]

buang air banyak = pergi tandas banyak

pergi tandas banyak = senaman ringkas

senaman = bakar kalori

bakar kalori = turun berat badan

oleh sebab itu,
minum air banyak = turun berat badan

caranya mudah sahaja, pundi kencing kita hanya mampu menampung 750ml air.
minumlah banyak air [berliter-liter air kosong] dalam masa sehari.mudah dan cepat.

p/s: minum air tu pula, janganlah air yang bergula.air masak..!!

>>!! [2] !!<<
~jangan berlapar untuk berdiet!!
~berikut adalah senarai makanan untuk menurunkan berat.

pagi - sarapan ringan [biskut, roti untuk alas perut sebelum makan tengahari]
tghari - ayam/ikan/daging seberapa banyak :D dengan syarat nasi hendak sedikit.
ptg - sup sayur/sup daging/sup ayam/tomyam ---> tanpa nasi~! hehe

atau

pagi - makan berat ---> bg yg suka mkn sarapan dan tidak makan tengahari
ptg - nasi dan lauk [lebihkan lauk dari nasi]

>>!! [3] !!<<
Kurangkan ambilan gula. [~W.A.J.I.B~]
buah-buahan antara pembekal gula yang tinggi ---> ambil buah-buah sekadarnya :D [jangan tak ambil langsung!!]

[terasa sungguh dengan entry kali ini..saya pun nak kurus jugaklah..ahaha]

--------------------------------------------------------------------------------------------
pheww~~
berchatting dengan mak amat melenguhkan..
walaupun mak akan call yahoo messenger tu,
but she prefer to menaip instead of bercakap..
bila ditanya, mak akan cakap seronok menaip ni~ [ape kehal lah]
nway, love my mum and dad..miss them all very2 much..

and diquote dari sesi ber ' YM ' dengan mak td:-

jadikan moto ramadhan kali ini "kurangkan makan, kuruskan badan"
atas alasan yang sangat tidak relevan..
"susah ustaz nak tanggung kamu makan nanti" ---> tak tahu la ustaz mana yang mak maksudkan..
mak lately ni..bab-bab mengarut memang advance lah..ada je telatahnya..

yang paling best, ber 'YM' dengan mak kali ni sebab abah yang suruh mak wish me happy ramadhan kareem..huhu
and chatting until 3am malaysia...
sungguh tak sedar masa berlalu..sorry ganggu tidur mak..

pasni rajin-rajin la mak buka blog yong ye...yong mentioned your name banyak-banyak..haha

Thursday, August 28, 2008

Gila Kuasa!! (^_^)

alhamdulillah...ade jugak masa nk buka n jenguk blog ni..
hehe
anyway, sangat busy lately...
banyak tugasan ditaklifkan dipundakku..
kesannya, terasa seperti gila kuasa.. hahaha
thank god somebody told me to accept the job given as long as I can do it..
katenye..
kerja untuk islam ni takde istilah gila kuasa..
kalau anda mampu untuk laksanakan..why dont??

sy tak rasa sy mampu pn..cuma, mencuba itu perlu :D

perhaps, we do learn from mistakes right??


mengharapkan yang terbaik dari diriku~
korang doakn la sy skali ye..

Friday, August 22, 2008

why losing weight is so hard but gaining weight is so easy?

entry kali ni biar terkena batang hidung sendiri..bukan menyindir sape2..hakikatnya hnya mereka yang alaminya shj yg faham kenapa menurunkan berat badan sangat sukar, tetapi untuk menaikkn berat badan sangat mudah~!

kes 1:
You just went away for the weekend and when you came back to find that you gained 5 kg over the 3 days spent. In your disbelief, you quickly curse the food you have took during the weekends...haha [sounds familiar rite?]

kes 2:
you just finished your diet program and successfully lost 10kg in one month.you gain another 10kg in first two weeks right after the program.[huhu, mesti sangat geram dengan situasi ni..hehe]


based on surveys made:
90% cubaan untuk menguruskan badan gagal
.
The main reason is because choosing the wrong way!!
JANGAN sesekali anda terperangkap dan termasuk dalam peratusan ini!

kesalahan: Kurangkan makan seperti tidak makan malam.
mengakibatkan: Otot mengecut, air dalam badan mengurang dan kadar metabolisma
turun mendadak. Lemak masih kekal.
akhirnya: Kurus sekejap, semua kg yang hilang datang kembali bersama
beberapa kg lagi sebagai saguhati.

kesalahan: Ambil pil kurus.
mengakibatkan: Selera makan langsung hilang, loya, pening-pening, jika tersalah ambil, kesihatan terjejas.
akhirnya: Kurus sekejap, jika berhenti ambil pil, selera makan datang kembali dan gemuk semula.

kesalahan: Makan buah-buahan sahaja.
mengakibatkan: Badan menjadi kurang bertenaga kerana nutrisi tidak lengkap dan seimbang. Tekanan
kerana terpaksa makan makanan yang sama berulang-ulang.
akhirnya: Diet tidak kekal lama, mudah berputus asa!

Masalah
Lemak terlalu banyak
Kebanyakan Diet
Pengurangan otot & air, tubuh didera
Selepas Diet
Otot tiada untuk pembakaran kalori
Tubuh simpan lebih banyak lemak!

selepas memerhatikan beberapa ketika..kesimpulan yang dapat diambil ialah :-


Cara betul untuk langsingkan badan:

jika lemak terlalu banyak,bekalkan nutrisi lengkap kepada tubuh kita, bina otot, tingkatkan kadar metabolisma[bersenam dan sebagainya].kesannya, otot terbina, lemak dibakar setiap hari, kerana tabiat nutrisi yang baik, badan lebih segar sepanjang hari, daya tahan terhadap penyakit terbina secara semulajadi.

Bagaimana untuk dapatkan nutrisi lengkap dan seimbang?
Pakar pemakanan menyatakan bahawa, kita terpaksa makan 4000 kalori dalam
sehari untuk dapatkan nutrisi yang lengkap dan diperlukan badan!



Apa yang akan berlaku sekiranya kita makan 4000 kalori?
Secara purata, lelaki membakar 2200 kalori sehari, manakala wanita hanya 1800 kalori.
Kemana perginya lebihan 2000 kalori lagi? Tentunya ke sel-sel lemak kita
dan inilah sebabnya, berat badan kita semakin hari semakin naik
dan penampilan kita menjadi tidak menarik!

Lihat contoh dibawah untuk gambaran yang lebih jelas;

Fakta: Sepinggan mee goreng 770 kalori
Fakta: Secara purata, masyarakat Malaysia makan 1000 kalori sekali hidangan
Fakta:
Untuk langsingkan 1kg tubuh kena bakar 8000 kalori
Fakta: Wanita bakar 1800 kalori sehari
Fakta: Lelaki bakar 2200 kalori sehari


Kiraan pengambilan kalori

Sarapan Nasi lemak + Teh Tarik 1000 kalori
Makan Tengahari Nasi campur + Teh O Ais 1100 kalori
Makan Malam Nasi campur + Air Kosong 1100 kalori
Jumlah kalori 3200 kalori

semakin tinggi nilai kalori yang diambil, semakin PERLU kita bekerja keras memastikan pembakaran lengkap setiap kalori yang diambil. diingatkn sekali lagi, kepada diri sendiri jua, jangan tahu makan sahaja, bakarnya tak reti..hehe

* * * * * * * * * * * * * * *

P/s: khas untuk pelajar mesir [akhawat terutamanya-->sebab takde tempat kita nk beriadah setiap hari]

senaman-senaman otot boleh dilakukan ketika:-

1. masak [bergerak keseluruh ruang dapur sehingga selesai masak = 3 km berjalan kaki, bayangkan berapa kalori yang berjaya dibakar!! amazing kan?~~]
2. sebelum tidur [stretching dahulu..sit up 30 kali..minum air kosong..n then tido lah]
3. bangun daripada tidur [jangan terus bangun dari katil, duduk seketika, gerakkan tangan kedepan dan kebelakang, kaki diluruskn -->lakukan aktiviti ini lebih kurang 5 minit]
4. study [apabila sudah tidak fokus, hehe ----> sila lihat lampiran..hahaha]

To those yang mengantuk mse study especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)
Selamat Mencuba!!

selamat meregang2..hik3


ni ala taichi sikit la…
sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni…
untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan…
buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit…
buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula…
jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali
buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

Monday, August 18, 2008

khasiat susu ibu..

previously, tanta di kuasai kanak2 yang baru dilahirkan...
hampir 10 org berjaya menghirup udara dunia..
ahlan diucapkan kpd mereka..mabruk utk yg bru melahirkn lah...
melihat kepada bayi yang baru lahir,alia terfikir tentang kebergantungan mereka terhadap satu-satunya sumber makanan mereka iaitu SUSU..

~GALERI BERGAMBAR dan budget comel..ahaha~


~ me n da little kiddo (aisyah) ketika bru 2 hari dilahirkan ~


~ she's up to this [2 month] rite now ~


~ comparing the kids, both were born with da same weight - 3 kg (^_^) ~
[dari kiri : aisyah 2 month, afifuddin newly born ---> tgk afif nanti da 2 bulan chubby mcm aisyah x..hehe]


~ Aisyah Humaira' binti Mohd Nurul Hisyam - serikandi alaf baru ~

we begin here :

MENGAPA PENYUSUAN SUSU IBU PALING SESUAI
UNTUK BAYI

Penyusuan ibu menampilkan kelebihan untuk bayi anda. Antaranya:

* Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi kerana ia mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul dan isi kandungannya berubah mengikut keperluan bayi membesar.
* Susu ibu, khasnya kolostrum, mengandungi bahan-bahan antibodi yang boleh melindungi bayi daripada jangkitan kuman dan alahan seperti cirit-birit, bronkitis dan radang paru-paru.
* Susu ibu juga mencegah penyakit seperti lelah dan sakit perut bayi.
* Susu ibu mengandungi zat khusus yang penting untuk perkembangan otak.
* la mengurangkan risiko pencemaran yang mungkin berlaku dalam kaedah penyusuan lain.
* Susu ibu memberikan khesiat terbaik untuk bayi.
* Berbeza daripada susu lain, susu ibu boleh diperolehi dengan mudah pada bila-bila masa. Jadi, tiada masalah membancuh atau memanaskannya sebab ia sentiasa pada suhu yang sesuai.
* Memberikan bayi keselesaan dan ketenangan emosi yang diperlukannya.
* Menjalinkan hubungan kasih sayang yang lebih mesra antara bayi dan ibunya, berbanding dengan cara penyusuan lain.



[english section]
Wiki defined breast milk as a milk produced by a human female which is usually fed to infants, toddlers, and young children by breastfeeding. It provides the primary source of nutrition for newborns before they are able to eat solid food and digest a wider variety of food. Breast milk is fed to the infant by a variety of methods: breastfeeding, baby bottle, and so on.

Breast milk is the ideal form of nutrition for newborns, but for mothers who are unable to breastfeed or who decide not to, infant formula is a good alternative. If you feed your baby with a commercially prepared formula, be assured that your baby's nutritional needs will be met. And you'll still bond with your baby just fine. After all, whether with breast milk or formula, feeding is an important time of connection between mother and baby.

The decision to breastfeed or formula feed your baby is a very personal one. But here are some points you may want to consider as you decide which is best for you and your kids.

Breastfeeding: The Advantages

1. Infection-fighting. Antibodies passed from a mother to her baby can help lower the occurrence of many conditions, including:

* ear infections
* diarrhea
* respiratory infections
* meningitis

Other factors help to protect a breastfed baby from infection by contributing to the infant's immune system by increasing the barriers to infection and decreasing the growth of organisms like bacteria and viruses.

2. Beneficial for premature babies and may also protect children against:

* allergies
* asthma
* diabetes
* obesity
* sudden infant death syndrome (SIDS)

3. Nutrition and ease of digestion. Often called the "perfect food" for a human baby's digestive system, breast milk's components - lactose, protein (whey and casein), and fat - are easily digested by a newborn's immature system.

4. Contains all the vitamins and minerals that a newborn requires.

5. Free. Breast milk doesn't cost a cent. And because of the immunities and antibodies passed onto them through their mothers' breast milk, breastfed infants are sick less often than infants who receive formula.

6. Different tastes. A mother will need 500 extra calories per day to produce breast milk, which means that she should eat a wide variety of well-balanced foods. This introduces breastfed babies to different tastes through their mothers' breast milk, which has different flavors depending on what their mothers have eaten.hehehe

7. Convenience. With no bottles to mix and sterilize and no last-minute runs to the store for more formula, breast milk is always fresh and available. And because breast milk is store at body temperature, there's no need to warm up bottles in the middle of the night. It's also easy for breastfeeding mothers to be active - and go out and about - with their babies and know that they'll have food available for whenever their little one is hungry. So happy with this statement. Ahah~!

8. Obesity prevention. Recent studies indicate that breastfeeding might help prevent childhood and adult obesity.

9. Smarter babies. Recent studies suggest that children who were exclusively breastfed for 6 months have IQs 5 to 10 points higher than children who were formula fed.

10. "Skin-to-skin" contact. Many mothers really enjoy the experience of bonding so closely with their babies. And the skin-to-skin contact can enhance the emotional connection between mother and infant.

11. Beneficial for mom. The ability to nourish a baby totally can also help a new mother feel confident in her ability to care for her baby. Breastfeeding also burns calories and helps shrink the uterus, so moms may be able to return to their pre-pregnancy shape and weight quicker. In addition, studies show that breastfeeding helps lower the risk of pre-menopausal breast cancer and also may help decrease the risk of uterine and ovarian cancer.

Breastfeeding: The Challenges

Common concerns of new moms, especially during the first few weeks and months, may include:

Personal comfort. Secara personalnya, ramai kaum ibu berpendapat menyusukan bayi itu leceh, kerana mengundang ketidakselesaan.

Latch-on pain. Melecet mungkin sebagai alasan kerana salah teknik menyusukan bayi.

Time and frequency of feedings. Memerlukan masa yang banyak. Kebanyakan ibu merasa terganggu kerana sibuk dengan urusan harian.

Eatings alots. Susu ibu menyebabkan ibu sering merasa lapar. Ini adalah kerana ibu perlu men’supply’ bayi dengan susu. Ibu akan mudah merasa kering, cepat penat dan sebagainya.


Limiting caffeine. Perlu mengurangkan pengambilan minuman berkaffein



Reference: http://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/feeding/breast_bottle_feeding.html

________________________________________________________________________________


[bahasa melayu pulak lah..ahaha]


Susu Ibu mempunyai nutrisi yang lengkap untuk bayi termasuk kandungan karbohidrat, lemak dan protein. Ia juga mempunyai segala khasiat seperti vitamin, mineral, hormon dan antobodi yang diperlukan oleh bayi untuk membesar. Dan TIADA.. saya ulangi.. TIADA.. susu-susu formula.. susu lembu atau susu kambing yang setanding dengannya untuk tumbesaran bayi.
Ok lah.. anda memang meminati susu formula atau susu lembu… Tak pe.. tapi anda harus ingat..
• Jika susu formula diberi kepada bayi di bawah umur 1 tahun, gejala alahan atau allergi akan meningkat untuk bayi anda.
• Susu formula atau susu lembu memang ada vitamin dan mineral setelah ditambah oleh pakar-pakar untuk menyamai susu ibu… Walaupun begitu, ciptaan Allah tetap yang terbaik… antibodi tidak boleh ditambah di dalam susu formula… ini menjadikan susu ibu makanan paling power bayi..
• Susu ibu adalah percuma… tak payah pergi supermarket beli.. jimaaaattt…
• Hygienic… yelah tak payah jerang air panas, tak payah cuci botol… so si bapa, abah dan ayah tak payah bangun malam cuci botol dan buat susu… (eleh… memang tak pernah bangun pun!)…
• Anak lebih rapat dengan ibu yang menyusukan menggunakan susu ibu...
• Ibu yang inginkan badannya cepat langsing boleh mengamalkan penyusuan ibu kerana otot rahim lebih cepat mengecut dan lemak di badan akan digunakan untuk menghasilkan susu.


Tapi kan… ramai ibu-ibu yang biasanya anak pertama… mengeluh.. bukan tak nak bagi… tapi tak cukup.. atau alasannya anak tak nak minum… walaupun alasan tersebut memang ada logiknya.. tapi mari kita sama-sama tengok...
• Bila bayi menghisap puting, hormone prolactin terhasil di kelenjar pit uitari di dasar otak, seterusnya hormone oxytoxin di hasilkan, menyebabkan pengecutan kelenjar susu..maka susu dihasilkan dan masuk ke mulut bayi. Semakin banyak bayi menyusu, maka lebih banyak prolactin terhasil jadi lebih banyak susu terhasil. Maknanya….. Kalau susu tak ada… bukannya kita berhentikan bayi itu dari menyusu.. sebaliknya kita kerapkan lagi susuan… nak elakkan bayi dehydrated.. kita sediakan juga sedikit susu formula sementara susu ibu nak terhasil.
• Kadangkala kita mengikut pantang terlalu “strict”… Tak salah ye puan-puan… tapi macamana kita nak harapkan susu yang terhasil 2000 ml sehari (banyak tu.. boleh buat berniaga..hhehe)… :kakakaka:kalau kita minum air pun 100 ml je sehari… Minum air kena cukup... Saya tak pasti kenapa orang tua strict sangat dengan air ni.. kadang-kadang depa kata nanti “kembang”… apa entah yang kembang… Menurut teori oleh Pakar saya… mungkin zaman dahulu, luka di tempat bersalin tu tidak berjahit (yelah dulu-dulu kan bersalin kat rumah).. kadang2 koyak tang sana- koyak tang sini… so nak elak dari luka tu terjangkit kuman, maka dikurangkan minum air, supaya kuranglah terkencing… bila kering cepat luka baik. Tapi sekarang luka dah berjahit, ada pulak antibiotik.. saya rasa alasan tu dah tak releven
• Sekali lagi pasal pantang… susu ibu ini terhasil daripada pemakanan ibu yang seimbang… susu ibu kurang kalau ibu makan terlampau berpantang… contohnya nasi beberapa suap dengan ikan kering… buah-buah tak makan langsung… sayur pun tak makan… sup tak boleh minum (sup pun air).. susah kan.. ibu yang lepas melahirkan perlu makan makanan yang seimbang… kalau buah itu tak boleh… buah ini sejuk… awak beli je buah-buah luar negara.. epal ke apricot ke… susah jugak orang2 tua kita nak klasifikasi kan… tak tau mana sejuk mana panas…
• Cara menyusu yang tidak betul. Sekiranya puan-puan tidak ada pengalaman menyusu, maka berlajarlah dari yang mempunyai pengalaman. Bantuan boleh didapati daripada klinik-klinik ibu mengandung atau hospital mesra bayi.
• Tak nak bagi susu ibu sebab anda sibuk bekerja? Takut anak anda tak nak kat pengasuh? haaa..sekarang ni ada caranya... kalau anda betul2 sayangkan bayi anda... lihat di bawah...



Tak Bohong! Memang boleh masuk dalam freezer. Saya pun pernah buat… Walaupun mendapat tentangan daripada family awal-awal dulu… Kata mereka nanti anak kembung.. anak sakit… susu tak elok… Saya teruskan juga… Hasilnya, anak-anak saya mendapat susu ibu sehingga 5-6 bulan walaupun orang rumah bekerja. Mudah aje.. guna breast pump, masukkan dalam bekas plastik kecik… letak tarikh.. masukkan di dalam freezer (beku). Susu dalam freezer boleh tahan 3 bulan!
• Susu ibu di dalam suhu bilik tahan 4-8 jam
• Susu ibu di dalam fridge bawah tahan selama 5 hari - 1 minggu (letak kat belakang)
• Susu ibu di dalam freezer tahan selama 3 bulan – 6 bulan. (Wow! Tak tahu pun!)
• Untuk mencairkan susu beku, jangan guna microwave, air panas, atau air menggelegak. Cuma rendamkan di dalam air suam kuku atau air biasa sebelum digunakan, atau letakdi fridge bawah beberapa jam sebelum direndam di dalam air suam. Kemudian boleh transfer di dalam botol...


Di zaman teknologi, bidang perubatan juga telah berubah. Kajian demi kajian menunjukkan bahawa Ibu menghasilkan susu yang sangat baik untuk anak mereka. Kasihan sekiranya, para ibu tidak menganugerahkan susu ciptaan tuhan kepada anak mereka disebabkan oleh kejahilan mereka sendiri atau kejahilan ibu-bapa mereka. Pantang-larang tidak berubah sejak zaman berzaman… tetapi ilmu pengetahuan sentiasa ke hadapan...

Tuesday, August 12, 2008

SUDUT KESIHATAN - blood group [kumpulan darah]

arini alia bru je abes satu paper repeat [anatomy]
pergh..selesai la sudah satu madah yg susah itu..huhu
skrg nk tumpu untuk physiology pulak..
anyway dihari bsejarah ini, sempatlah kiranya alia nk wish mabruk
utk keluarga ustaz hafiz samuri n kak salwa, dikurniakn cahaya mata pertama..
n to kak salwa..sorry sbb mase akak call suh teman g spital, alia tgh exam..
[sorry for not being there for u, dear]

today's best topic to discuss together ialah BLOOD GROUP..
smgt nk pergi exam physio lah ni..ahaha

CLASSICAL A-B-O SYSTEM.
1. Group A - darah merah ada antigen A, antibodi (beta [β] agglutinin)
2. Group B - darah merah ada antigen B, antibodi (alpha [α] agglutinin)
3. Group AB - darah merah ada kedua-dua antigen A dan B, tiada antibodi(agglutinin)
4. Group O - darah merah tiada antigen, antibodi (beta [β] dan alpha [α] agglutinin)



jadi, blood group dinamakan berdasarkan kehadiran antigen pada permukaan darah merah



kumpulan darah kita akan ada kena mengena dengan kumpulan darah anak-anak kita dan keturunan kita!! mari kaji jadual ni..



sekarang baru kita tahu kita ni ikut darah siapa..hehe mak ke ayah?? :D

anyway sbelum tu kite kne la buat test utk mgetahui kita ni darah ape.
pengujiannya mudah..x mnyakitkn pun :P

Anti-A = Bertindak balas dgn darah A menghasilkn gumpalan2 kecil.
Anti-B = Bertindak balas dgn darah B menghasilkn gumpalan2 kecil.
Anti-D = Mengesan rhesus darah.rhesus positif akan menghasilkn gumpalan pada darah.

lihat rajah :-




Rh

Rh terbahagi kepada dua.positif dan negatif.individu yang Rh positif bermaksud mempunyai Rh agglutinogens, manakala Rh negatif bermaksud tiada Rh agglutinogens.
Rh sgt penting dlm kehidupan. kurangnya pemeriksaan kumpulan darah dan rhesus anda memberi implikasi yang merbahaya.

-KEPENTINGAN Rh DALAM KEHIDUPAN-
1. Blood Transfussion[Pendermaan darah] - sekiranya penderma darah ber Rh negatif menderma kepada individu ber Rh positif, gumpalan darah akan terhasil dan hemolysis(darah pecah) akan berlaku kepada darah yang disalurkn oleh si penderma.
2. Erythroblastocyst Foetalis - merupakan penyakit keturunan yang hanya effect foetus(bayi). jika ayah adalah Rh positif manakala ibu adalah Rh negatif, bayi yang pertama dihasilkan ber Rh positif. sedikit sahaja darah bayi yang mungkin ter salur kepada ibu semasa proses kelahiran mengakibatkn penghasilan anti Rh(antibodi) oleh badan ibu.semasa kelahiran anak kedua, darah ibu bertindak melawan sel darah anak mengakibatkn darah bayi pecah.kematian didalam kandungan akan terjadi.sekiranya bayi msih hidup ketikan dilahirkn, peratusan untuk bayi menderita penyakit anaemia(kurang darah merah) sangat tinggi.

TREATMENT untuk Eryhtroblastocyst Foetalis
1. usual treatment - menggantikan darah bayi dengan Rh negatif sementara Rh positifnya dibuang.

2. passive immunization - suntikan anti Rh antibodi kepada ibu untuk menghalang antibodi terhasil semasa kelahiran pertama.

AMALKAN GAYA HIDUP YANG SIHAT~ pesanan khas khidmat penaja :P

P/s : Alia berdarah A rhesus +ve.. korang lak cmne? :D

Coretan anda?