kalau tak jelas sangat tulisan tu, tekan ctrl +, kalau rasa tulisan tu kecik sangat, tekan ctrl - ....mekaseh! enjoy your reading!

Saturday, May 9, 2009

ETIKA KESELAMATAN – pesanan khas

Dari Pengerusi Perubatan Cawangan Tanta, memetik kata-kata beliau di dalam forum-PCT,

Dengan nama ALLAH YG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG, selawat dan salam utk junjungan mulia MUHAMMAD S.A.W, mohon segala petunjuk Nya untuk topik ini dikeluarkan.

Sahabat2 sekalian, kebelakangan ini kes2 jenayah yg berkait antara mahasiswa Malaysia dan penduduk setempat semakin meningkat, jesteru itu satu etika dikeluarkn utk kita mengambil langkah berjaga-jaga bg mengelakn kejadian yg tidak diingini berlaku.

ETIKA KESELAMATAN RUMAH


1.Keselamatan rumah:
a.pastikn rumah ditinggalkan dlm keadaan berkunci.
b.mana2 ruang rumah yg berpontensi untuk meloloskn diri melaluinya, diminta utk ahli rumah mengubahsuainya/membaikinya
c. tinggalkan/keluar rumah dgn bacaan Doa dan tawakal kpdNya

2.Keselamatan barang2:
a.sentiasa perhatikn barang2/duit yg disimpan di rumah
b.simpan di tempat yg selamat

3.Urusan/Hubungan dengan masyarakt arab tempatan:
a. tidak digalakan membawa org asing masuk ke rumah
b. jika keadaan amat memerlukan utk org asing masuk ke rmh(cth;nk baca meter gas,baiki paip dll) pastikan sekurang-kurangnya ada 3 org ahli rumah ketika itu

Harapan yg tinggi utk kita semua mengambil berat tentang perkara ini, kerna mencegah itu lbh baik drpd mengubati.

________________________________________________________________________________________________________________________

Pesanan ini pula datangnya dari Timb.Pengerusi Perubatan Cawangan Tanta.

Pesanan khusus buat akhawat tersayang,

Memandangkan jenayah yang berlaku di sini berkadar terus dengan penambahan pelajar-pelajar Medic-Malaysia yang kaya dan bergaya..

Firstly, peringatan buat semua, kita sekarang ada kat negara orang,
So, harap sangat jaga keselamatan diri dan barang2,
Tolong jangan pandang remeh perkara ni dan buat keadaan kat sini cam kat Malaysia,
Sye x berniat nak mengongkong atau membataskan pergerakan korang,
Cuma sye risau apa-apa perkara kronik berlaku kat korang,
Takut irreversible, sudahla jauh dari mak ayah,
Jangan susahkan diri sendiri bila tak amik perhatian terhadap keselamatan..
Harap sangat korang amik perhatian perkara ni..
Terutamanya berkaitan keluar malam dan shopping/jalan2 kat Awwal Bahr..

Secondly, spesifically, berkaitan menaiki tut2 (motor yg cam keta tu) dari Ma'rad ke Kafr Esom atau dari Kafr Esom ke Ma'arad,
Harap sangat-sangat korang bawak teman sekali (pg mana-mana pn better bwk kawan, please..),
Sama-samalah kita jaga keselamatan kawan-kawan kita dan diri,
Kalau dah xde teman, cuba jgk carik sape2 yg sanggup teman,
Kalau xde jgk, x payah naik, okey?

Thirdly, more specific, disebabkan ada akhawat yang kurang selesa dan mahu mengambil langkah berjaga-jaga,
Harap sangat-sangat sape2 yang nak beli beras kat Ma'rad tak bawak tut2 betul2 depan rumah jual beras tu,
Kalau boleh berhenti jauh sikit (kat Kedai Subermarket ke, kat U-Cafe ke..)
Takut umah diorang jd perhatian n akan dianggap koperasi yang ada banyak duit dan seterusnya berpotensi untuk dirompak..
Tambahan lagi rumah mereka nampak lebih mudah dimasuki..

Selain dari rumah supply beras, rumah-rumah lain dan juga markaz tidak mengapa jika dibawa tut2 depan rumah, InshaAllah.. (rumah saya pun xpe )

Itu saja pesanan setakat ini, all terms n conditions are applied..

Untuk akhawat Kafr Esom yang tabah dan sabar,
Kalau ada cadangan lain yang applicable terutamanya tentang beras dan tut2 sangat-sangat dialu-alukan,

Harap Maklum.

Maaf kalau terkasar bahasa dan terlalu mengawal korang..
Dan terlalu banyak larangan dan peraturan..
Islam pun galakkan supaya berhati-hati kan?

Smg Allah ganjari kesabaran korang..

_______________________________________________________________________________________________________________________

pesanan dari saya, selaku pemilik/tuan rumah beras,
tolonglah~ tolonglah~

Cara-cara membeli beras,

1 . Memaklumkan kepada kami bahawa anda mahu datang membeli beras.

2 . Missed call/ call/ SMS ketika sudah sampai didepan rumah. [sekiranya bersama tut-tut, jauhkan sedikit kenderaan ini daripada rumah kami]

3 . Bawa beras balik ke rumah anda. Terima kasih


sahabat2, kalau dah sampai depan rumah, buatlah missed call ke, telefon dulu ke, atau SMS. Ini adalah kerana, dikhuatiri ada arab yang meniru ketukan pintu dan kami yang mamai mungkin akan buka pagar kerana TIDAK TAHU! apa-apa pun, kami punyai 'own reason' kenapa ia seharusnya tidak begini. Rumah ini kecil, dan seperti yang kak husna sani-timb pengerusi pct cakap, agak mudah dimasuki. Saya menyeru sahabat2 sekalian memahami permasalahan ini.


Mohon maaf atas segala kesulitan!

Harga beras 25kg – LE84

!!!~SELAMAT DATANG~!!!

2 comments:

meorsoleh said...

rumah you jadi centre jual beras ke??

kalo takut, maybe sekali sekala tukar port jual beras... ye la, mane tau kot2 dah lame orang perati...

p/s: pasal orang masuk umah menyamar nk check wayar tv, pastu rupenye nak curi bende... memang akan ingat sampai ble2... haih~

Anonymous said...

Memang ler ... sbb hp meor kena kebas slps ada org check wayar. Mcm cerita drama Mission Impossible lak. Sabo jer lah Meor. Skrg dah dpt hp lagi canggih. Patah tumpuh hilang berganti. :D

Coretan anda?