kalau tak jelas sangat tulisan tu, tekan ctrl +, kalau rasa tulisan tu kecik sangat, tekan ctrl - ....mekaseh! enjoy your reading!

Thursday, June 3, 2010

ditekan, tertekan, tekanan?Sekarang ramai mempertikaikan kenapa ada sesetengah perempuan kawen awal walaupun tak habis belajar lagi.. lagi tertekan bila bakal suami baru kerja tak sampai setahun. kesian perempuan itu sebab tak dapat sokongan kawan2.. kalau ye pun tak suka jangan la serang perempuan itu habis2an. cakap perempuan itu rugi la, tak puas enjoy la, n yang paling best, "dah ready ke nak kawen? baru setahun kenal."


mesti perempuan itu sedih sebab kawan rapat sendiri makin jauh dari dia sejak dia cakap dia dah nak kawen. kawan2 lelaki pulak terus tak berani nak tegur sebab takut tunang perempuan itu marah padahal mereka ok je. yang lagi sedih bila ada orang tak suka dengan berita gembira perempuan yang akan kawen di usia muda ni. tak suka sebab mereka kata perempuan ini suka la dah ada orang tanggung.. kalau macam tu kawen la awal jugak. lagi tertekan kalau perempuan itu tak memberitahu kawan2nya yang dia dah bertunang..


perlu ke kenal lama2 pastu baru kawen? memang la perlu.. tapi kalau dah takdir jodoh seseorang itu datang cepat sebelum sempat kenal lama2, perlu ke kita tolak takdir? takdir kamu tak sama dengan takdir orang lain. jangan samakan diri kamu dengan orang lain. jangan kata "ko kenal dia tak sampai setahun dah bertunang, pastu mesti la dah nak kawen. nanti ko menyesal sebab tak kenal hati budi dia..." personally, kalau nak ikut kenal dulu hati budi sebelum kawen, sampai mati pun kita tak kan boleh kenal seseorang tu sebab manusia berubah.. bukan skeptikal tapi tak kan dah kenal 3,4 tahun baru boleh nak kawen? nak kawen bila2 masa pun boleh asalkan dua2 pihak dah ready. memangla kamu dah kenal pasangan kamu 2,3,4 tahun, tapi jangan konfiden sangat yang kamu dah faham dia 100%.

apa2 pun kat sini tak salah kawen cepat atau lambat, tapi jangan kondem keputusan orang kalau ia tak kena dengan 'cara' awak. jangan letak syarat kat orang lain.

p/s: ada orang kata tunang tak elok kecoh2, si lelaki kena dah ada kereta, rumah dan harta sedikit baru boleh masuk meminang, si perempuan kena pandai masak baru boleh kawen, kalau nak dengar semua kata orang, tak boleh hidup la cam ni.

**************************************************************************************

copy dr blog chinut, semoga kamu kuat!! benda ni biasa la dialami oleh orang macam kita. aku pun ade lalui benda camni.. tapi apa-apa pun, ALLAH knows! ;)

quote: 'Aku akan jaga hubungan dengan manusia.Tetapi aku tidak akan sesekali mencari redha manusia.redha nas ghayah la tudrak (redha manusia matlamat yang x akan kamu capai)-imam syafie. nak jaga hati semua orang takleh.jd, buatlah sesutu yang Allah redha, walaupun manusia tak suka. jangan buat yang sebaliknya.. :)


kebahagian sebenar ialah apabila diri rasa dirahmati oleh Allah...bkn apabila diri rasa disayangi oleh manusia sbb kasih syg manusia ada pasang dan surutnya~

No comments:

Coretan anda?