kalau tak jelas sangat tulisan tu, tekan ctrl +, kalau rasa tulisan tu kecik sangat, tekan ctrl - ....mekaseh! enjoy your reading!

Friday, August 22, 2008

why losing weight is so hard but gaining weight is so easy?

entry kali ni biar terkena batang hidung sendiri..bukan menyindir sape2..hakikatnya hnya mereka yang alaminya shj yg faham kenapa menurunkan berat badan sangat sukar, tetapi untuk menaikkn berat badan sangat mudah~!

kes 1:
You just went away for the weekend and when you came back to find that you gained 5 kg over the 3 days spent. In your disbelief, you quickly curse the food you have took during the weekends...haha [sounds familiar rite?]

kes 2:
you just finished your diet program and successfully lost 10kg in one month.you gain another 10kg in first two weeks right after the program.[huhu, mesti sangat geram dengan situasi ni..hehe]


based on surveys made:
90% cubaan untuk menguruskan badan gagal
.
The main reason is because choosing the wrong way!!
JANGAN sesekali anda terperangkap dan termasuk dalam peratusan ini!

kesalahan: Kurangkan makan seperti tidak makan malam.
mengakibatkan: Otot mengecut, air dalam badan mengurang dan kadar metabolisma
turun mendadak. Lemak masih kekal.
akhirnya: Kurus sekejap, semua kg yang hilang datang kembali bersama
beberapa kg lagi sebagai saguhati.

kesalahan: Ambil pil kurus.
mengakibatkan: Selera makan langsung hilang, loya, pening-pening, jika tersalah ambil, kesihatan terjejas.
akhirnya: Kurus sekejap, jika berhenti ambil pil, selera makan datang kembali dan gemuk semula.

kesalahan: Makan buah-buahan sahaja.
mengakibatkan: Badan menjadi kurang bertenaga kerana nutrisi tidak lengkap dan seimbang. Tekanan
kerana terpaksa makan makanan yang sama berulang-ulang.
akhirnya: Diet tidak kekal lama, mudah berputus asa!

Masalah
Lemak terlalu banyak
Kebanyakan Diet
Pengurangan otot & air, tubuh didera
Selepas Diet
Otot tiada untuk pembakaran kalori
Tubuh simpan lebih banyak lemak!

selepas memerhatikan beberapa ketika..kesimpulan yang dapat diambil ialah :-


Cara betul untuk langsingkan badan:

jika lemak terlalu banyak,bekalkan nutrisi lengkap kepada tubuh kita, bina otot, tingkatkan kadar metabolisma[bersenam dan sebagainya].kesannya, otot terbina, lemak dibakar setiap hari, kerana tabiat nutrisi yang baik, badan lebih segar sepanjang hari, daya tahan terhadap penyakit terbina secara semulajadi.

Bagaimana untuk dapatkan nutrisi lengkap dan seimbang?
Pakar pemakanan menyatakan bahawa, kita terpaksa makan 4000 kalori dalam
sehari untuk dapatkan nutrisi yang lengkap dan diperlukan badan!



Apa yang akan berlaku sekiranya kita makan 4000 kalori?
Secara purata, lelaki membakar 2200 kalori sehari, manakala wanita hanya 1800 kalori.
Kemana perginya lebihan 2000 kalori lagi? Tentunya ke sel-sel lemak kita
dan inilah sebabnya, berat badan kita semakin hari semakin naik
dan penampilan kita menjadi tidak menarik!

Lihat contoh dibawah untuk gambaran yang lebih jelas;

Fakta: Sepinggan mee goreng 770 kalori
Fakta: Secara purata, masyarakat Malaysia makan 1000 kalori sekali hidangan
Fakta:
Untuk langsingkan 1kg tubuh kena bakar 8000 kalori
Fakta: Wanita bakar 1800 kalori sehari
Fakta: Lelaki bakar 2200 kalori sehari


Kiraan pengambilan kalori

Sarapan Nasi lemak + Teh Tarik 1000 kalori
Makan Tengahari Nasi campur + Teh O Ais 1100 kalori
Makan Malam Nasi campur + Air Kosong 1100 kalori
Jumlah kalori 3200 kalori

semakin tinggi nilai kalori yang diambil, semakin PERLU kita bekerja keras memastikan pembakaran lengkap setiap kalori yang diambil. diingatkn sekali lagi, kepada diri sendiri jua, jangan tahu makan sahaja, bakarnya tak reti..hehe

* * * * * * * * * * * * * * *

P/s: khas untuk pelajar mesir [akhawat terutamanya-->sebab takde tempat kita nk beriadah setiap hari]

senaman-senaman otot boleh dilakukan ketika:-

1. masak [bergerak keseluruh ruang dapur sehingga selesai masak = 3 km berjalan kaki, bayangkan berapa kalori yang berjaya dibakar!! amazing kan?~~]
2. sebelum tidur [stretching dahulu..sit up 30 kali..minum air kosong..n then tido lah]
3. bangun daripada tidur [jangan terus bangun dari katil, duduk seketika, gerakkan tangan kedepan dan kebelakang, kaki diluruskn -->lakukan aktiviti ini lebih kurang 5 minit]
4. study [apabila sudah tidak fokus, hehe ----> sila lihat lampiran..hahaha]

To those yang mengantuk mse study especially with this gloomy weather or yang tengah stress, pls do this simple exercise below :)
Selamat Mencuba!!

selamat meregang2..hik3


ni ala taichi sikit la…
sebagai intro dan warming up..

tiru la macam ni…
untuk melegakan bahu dan leher..

wa..wa..aaa

gerak kekanan kemudian ke kiri..

gerak ke kiri kemudian ke kanan

ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..

tepuk kuat kuat kat dahi..
ni untuk hilang mengantuk..

dah tu buat gerakan tangan dan badan…
buat macam happy aje..

kemudian goyang2 kaki dan badan sikit…
buat macam takde masalah…

buat secara agresif pula…
jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress…

pusingkan kepala…

tengok muka kat cermin
sambil goyang2.. lawa tak…

akhir sekali
buat joget kucing…

--------------

kalau tak hilang juga stress tu ambil bantal kecik gi tidur bawah meja..

Sekian~

8 comments:

Anonymous said...

betui tue....susa jugak nak jaga berat badan nie...mantap tulisan kak alia..teruskan usaha gambatev

master jiraiya said...

wahh.. best best post cik dokter nih.. tenkiyou yer..

http://torrent.fewett.net

meorsoleh said...

adipocyte (sel lemak) once gained, will never ever will gone... itu adalah cara badan kite menyesuaikan diri untuk survive..

so, cm mane org yg ade sel lemak byk ni nk kurus kalo sel lemak xleh ilang??? die kne la buat sel lemak die tu mengandungi kurang lemak dr biase (less fat than normal people)...

cm mane nk bg kandungan lemak kurg dr biase?? senaman... lagi baik senaman di kala perut kosong... time tu HDL berkerja keras amik lemak seluruh bdn sbb karbohidrat dh abes...

tp, pasai apa berat dok naik lepaih diet/senaman nii?? sebab cara kite makan lepas diet/senaman tu salah... kalo penat diet, tp stail makan x berubah, mmg la naik balik...

cell lemak yg dh abnormal tu td, die mesti la berkerja keras balik utk isi balik lemak2 die nk kasi normal..

so, selain drpd buat ape yg dr alia ckp tu, cara makan kene la berubah... jgn la makan cm kite biase makan b4 diet... makan kenela seimbang...

dr ape yg saye bace juga, saiz satu hidangan bersamaan satu tapak tgn... nasi yg sepinggan tu? berape tapak tgn? dh dua tu.. kalo timbun kasi jadi bukit, 3-4 tapak dh... hehe...

anyhow, teori sye terbukti (kurus la kejap XD), tp lepas balik malaysia gagal kekalkan berat badan ideal kerana tekanan keluarga yg suruh makan byk... iaitu makan 6 kali sehari (breakfast, brunch, lunch, tea, dinner, supper) sedangkan di mesir sekali je.. hohoho...

aleeya1612 said...

btul la tu meor...
ni mcm bkn bg komen ni..
ni dah mcm post new article...:P
huhu~
x dinafikan sgt ssh nk kwl berat~!
anyway, gudluck utk smua...meh le kite same2 usaha kurus sket..ahahaha

muhammad nazrul syazwan bin kamarul ariffin said...

ble la aku nak gemok ni..

aleeya1612 said...

ceh..sempat lg perli aku ye syazwan.. grrr :P

anak p.cik din said...

huh.. siap ade joget kucing skali eh.. XD ~truskn ber-blogging ;)

ALIA said...

tq tq

Coretan anda?